petak, 23. svibnja 2014.

Održana međunarodna radionica „Čovjek je prostor – Vitić_pleše”



Što: „Čovjek je prostor – Vitić_pleše” - Međunarodna radionica Bacača Sjenki u Zagrebu
Tko: Bacači Sjenki u suradnji sa Društvom arhitekata Zagreba (Sekcija za arhitektonsko i graditeljsko nasljeđe)
Kada: 28 svibnja 2014. u 16.00 sati
Gdje: Društvo arhitekata Zagreba, Trg Bana Jelačića 3/1, 1 kat , Zagreb

Međunarodna radionica “Čovjek je prostor – Vitić_pleše” zamišljena je kao platforma za diskusiju i poticanje interdisciplinarnog razmišljanja i promišljanja izvan klasičnih i tradicionalnih baštinskih koncepata i kategorija u susret alternativnijim metodološkim okvirima orijentiranim prema fundamentalnoj rekonceptualizaciji i rekonstrukciji osnova baštinskih vrijednosti, praksi i etike. 
Poticaj za ovu radionicu je dugoročni interdisciplinarni projekt Čovjek je Prostor koji stremi otkrivanju, promicanju i ostvarivanju novih modela ispreplitanja kulturnih praksi i društvenog aktivizma; zagovaranju zajednice, pravne države, te transparentnosti u stambenoj i kulturnoj politici; konačno, Čovjek je Prostor  želi potaknuti razgovor o načinima i mogućnostima obnove suvremene hrvatske arhitekture, te njenog pretvaranja u aktivan kulturni, turistički i ekonomski kapital Hrvatske. Projekt u svoje središte stavlja čovjeka kao prostorno biće, biće koje stvara, osvaja i zauzima prostor. Metaforički i doslovno. Projekt se bavi dugoročnim istraživanjem svim oblika osvajanja, stvaranja, modeliranja, promišljanja i devastacije prostora kao jednog od osnovnih ljudskih resursa, kao resursa zajednice. 
„Čovjek je prostor – Vitić_pleše” je umjetnički projekt zajednice na Vitićevom neboderu u Laginjinoj 7-9, u Zagrebu, remek djelu moderne arhitekture nastalom kasnih 1950tih godina, koje je registrirano kao kulturno dobro, no već više desetljeća je u vrlo lošem stanju zapuštenosti i propadanja, koje prijeti životu 256 stanara u ovoj građevini kao i građanima/prolaznicima grada Zagreba. 
Najavljena obnova Vitićevog nebodera tijekom 2015. godine predstavlja jednu od najvećih investicija (financirana od strane suvlasnika-vlasnika i grada Zagreba) u području stambene arhitekture u Hrvatskoj.

Program:
16:00 / Početak radionice, Društvo arhitekata Zagreba

16:00-16:25 / Uvodna riječ i dobrodošlica: Boris Bakal , Bacači Sjenki ( Zagreb)

16:25- 16:50 / Prof. Rodney Harrison , University College of London( UK), Institut za suvremenu arheologiju, baštinu i muzeologiju
·         “Predstavljanje alternativnih budućnosti baštine: Prema ontološkim politikama baštine”

16:50 – 17:15 / Arch.  Riitta Salastie, gradski ured za urbano planiranje, Helsinki (Finska)
·         Metodologija za očuvanje baštine 20.stoljeća u Helsinkiju

17: 15 – 17: 40 / Dr.sc. Darko Babić, Odsjek za muzeologiju, Filozofski fakutet , Zagreb 
·          Društveno odgovorno upravljanje baštinom

17:40 -18:30 / Diskusija

18:30 -18:45  / Zaključna razmatranja: doc.dr.sc.Sandra Uskoković ( Sveučilište Dubrovnik)

18:45  -19:00 / Odlazak u  Laginjinu 7-9

19:15 - 20:15  / Posjet i stručni obilazak Vitićevog nebodera
20: 30  / Večera
 

Podrška Bacačima Sjenki 2014: Program Media EU; Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa RH; Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva; Zaklada Kultura Nova; Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba; Ministarstvo kulture RH te Hrvatski audiovizualni centar.

Partneri Bacača Sjenki 2014: Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatski filmski savez, Udruga Kulturtreger, Udruga Mavena, KPD "Sloga" Pakrac, Oš. Dr. Ivan Merz/Zagreb, Likovni centar grada Zagreba.

Nema komentara:

Objavi komentar